Search for:

Što je videonadzor?

Sustav videonadzora sastoji se od jedne ili više kamera, koje rade svaka za sebe ili su spojene u NVR, DVR, XVR (centralni snimač), a mogu biti analogne ili digitalne. Snimač obrađuje podatake koje zapisuje na tvrdi disk, SD karticu, cloud ili FTP i spojen je na internetsku mrežu putem koje korisnik komunicira iz udaljene lokacije putem pametnog telefona ili računala. 

Što je analogni a što digitalni (IP) videonadzor?

Pukušati ćemo objasniti da je analogni videonadzor sustav u kojemu se slika prenosi direktno preko koaksijalnig ili UTP kabela do snimača, a digitalni (IP)- slika i komunikacija se prenose TCP protokolom preko UTP kabela ili WIFI antenama (kao računalo, pisač i sl.mrežna oprema). Prvi sustavi videonadzora su bili analogni. Danas je analogija dosegla vrhunac, tako da se kvaliteta slike ne može razlikovati od digitalnih.

DVR- snimač za analogne kamere

NVR- snimač za digitalne (IP) kamere

XVR- hibridni snimač na koje se spajaju analogne i mrežne kamere

Da li je za mene analogni ili IP videonadzor?

U profesionalnim sustavima videonadzora, ćesto sustav bira korisnika a ne korsnik sustav. Kako to? 

1. primjer: Zamislimo da u jednoj tvrtki imamo 3 odvojena objekta oko 60 m i ugrađujemo 4 kamere na svaki objekat. Okoliš je uređen, asfaltom prolaze kamioni, a sami objekti ne smiju ili ne mogu biti povezani zračnim kabelima. Tada se bira digitalni (IP) sustav videonadzora, montiraju WIFI antene, a ukoliko su objekti već povezani LAN mrežom, tada se 4 kamere mogu povezati putem mreže po 1. kablu na NVR ili XVR snimač.

2. primjer: Ukoliko imamo izgrađenu roh bau obiteljsku kuću ili postojeći vatrogasni dom, tada možemo sa željenih točaka gdje se nalaze kamere, pod zidom ili kanalicom sve kablove (kokasijal ili UTP) dovesti do DVR snimača, jer se u analognim sustavima svaka kamera dovodi i spaja na snimač.

3. primjer: Kada bi spojili sustave iz primjera 1. i 2. tada bi koristili XVR snimač, gdje bi kamere na kući ili vatrogasnom domu spojili svakim kablom pojedinačno u snimač, a putem WIFI antene ili 1. mrežnim kablom 3 spomenuta objekta iz 1. primjera putem mreže (IP adrese) na isti XVR snimač. 

 

TIPOVI KAMERA

Proizvođači analognih i digitalnih kamera najčešće koriste identična kučišta, samo se razlikuju konektori. Tipovi kamera biraju korisnici ili je odabir prema tehničkim zahtjevima. Ista kamera može biti u npr. u bullet i dome obliku.

BULLET KAMERA

Kamere nalik cjevastom kučištu.

DOME KAMERA

Kamere u kućištu u obliku polukugle

PTZ KAMERA

Kamere koje se rotiraju putem aplikacije

BOX KAMERA

Kamere koje dolaze bez objektiva, kutije i nosača

Analogni konektori (AHD)
Digitalni konektori (IP)

SNIMAČI

DVR/XVR - ANALOGNI I HIBRIDNI
NVR - DIGITALNI
NVR - POE (SA NAPAJANJEM)
JUNCTION BOX ili podnožja kamere

Podnožja služe kao razvodne kutije na koje se montiraju kamere u kojima se spaja konektor kamere i kabel koji vodi do snimača. Ukratko, spoj kamere. Junction box je najčešće aluminijski u boji kamere, tako da se estetski manje primjeti. Također, ima više veličina, okruglih i pravokutnih oblika i dubina. Imaju IP zaštitu od vlage.

KONEKTORI ZA SPAJANJE I NAPAJANJA

AHD - analogni konektori

IP - digitalni konektori

KABLOVI - KOAKSIJALNI I UTP

Combo kokasijalni kabel sa napajanjem 2X0.5. Oba kabela se nalaze u plaštu debljine 7 mm. Koristi se u AHD tehnologiji.

UTP premium kabel koristi se u IP i AHD tehnologiji.

TVRDI DISK ZA SNIMAČ

  • WD Purple dizajniran je za kvalitetnu reprodukciju video zapisa kada vam je najpotrebniji
  • WD Ljubičasti pogoni optimizirani su za podršku do 64 kamere, pružajući vam fleksibilnost za nadogradnju ili proširenje vašeg sigurnosnog sustava.
  • konstruirani su posebno za ekstremne zahtjeve nadzornih sustava 24/7 visoke temperature